Wat doet een mentor

Als mentor ben ik de wettelijk vertegenwoordiger en belangenbehartiger van mijn cliënt. Ik ben bevoegd om, wanneer de cliënt dat zelf niet wil of kan, te beslissen over zijn of haar verzorging en behandeling. Daar betrek ik de cliënt zoveel als mogelijk bij. Als de cliënt daartoe niet in staat is, houd ik rekening met zijn/haar wensen en behoeften. Ik ben dus de adviseur en de vertegenwoordiger van de cliënt. U kunt op mijn integriteit vertrouwen, ook als u dat niet meer zo kan uitspreken.

In mijn werk als mentor ontwikkel ik een hechte band met de cliënt. Dit zijn mijn taken:

  1. Ik bezoek de cliënt elke twee weken, kent zijn gezondheidssituatie en weet wat er in zijn leven speelt
  2. Ik kijk kritisch mee naar de zorg en begeleiding die de cliënt ontvangt. Het is mijn taak erop toe te zien dat artsen, verpleegkundigen en verzorgers het zorgplan volgens afspraak uitvoeren
  3. als dat mogelijk is, ga ik samen met mijn cliënt, regelmatig overleg met de zorgverleners en behandelaars

Een vertrouwensband is van belang voor het uitvoeren van de taken. Als mentor ga ik handelen vanuit de gewoonten, principes, wensen en behoeften van de cliënt.

 

Mentorschap in praktijk

Ik handel volgens de gedragcode “goed mentorschap en klachtenregeling”. Afhankelijk van de wensen van de cliënt, kan het contact verdergaan dan belangenbehartiging. Ik kan bijvoorbeeld samen wandelen, koffie drinken of iets gezelligs doen. Mijn rol blijft primair de persoonlijke belangen van mijn cliënt te behartigen als hij/zij dat zelf niet kan. Wat niet tot mijn taak behoort is het beheren van de financiën van de cliënt. Dat doet de financieel vertegenwoordiger of bewindvoerder van de cliënt. Het komt veel voor dat cliënten zowel een mentor als bewindvoerder hebben. In de praktijk zult u daar dan ook veel mee samenwerken.

 

Bevoegdheden

Als mentor ben ik wettelijk benoemd om:
•    Mijn cliënt te adviseren over zijn persoonlijke belangen
•    Namens mijn cliënt besluiten te nemen als hij/zij dat zelf niet kan.